maandag 16 augustus 2021

6 klassieke sprookjes en de diepgaande levenslessen erachter

Het meest interessante aan klassieke sprookjes is niet de magie van fantasie. Het zijn eerder de geleerde levenslessen uit de verhalen. Ik ben opgegroeid met klassieke sprookjes. Ik was gebiologeerd door verhalen over liefde en avontuur. En dus bleven deze verhalen me mijn hele jeugd bij.


Lessen uit sprookjes

Klassieke sprookjes zijn echter meer dan alleen magische creaties. Diep in de beelden en woorden ligt een diepere betekenis dan het verhaal zelf. Er zijn diepgaande lessen verweven tussen de prinsen en prinsessen, de bosdieren en de draken. Er zijn veel van deze levenslessen.



Assepoester

Ik zal met deze beginnen omdat het eigenlijk een paar levenslessen bevat die zijn afgeleid van verschillende versies van het verhaal. Om te beginnen zit de moderne Assepoester die de meesten van ons zich herinneren boordevol lessen over kracht en respect. Zo zien we Assepoester samenwonen met drie stiefzussen die haar mishandelen. Assepoester moet aan het werk, want de stiefzusters houden van uitgaan en gezelligheid. Dit moderne verhaal leert ons dat we voor onszelf moeten opkomen en het respect moeten eisen dat we verdienen.

Oudere versies van Assepoester, zoals de "Donkeyskin"-versie en het verhaal, verteld in het negende-eeuwse China, toont de kracht van vrouwen en hoe Assepoester de tragedie van haar leven wist te transformeren in iets moois. Een levensles voor ons allemaal in deze verhalen is om sterk te zijn, gefocust te blijven en te vechten voor wat je verdient.


Roodkapje

Dit klassieke sprookje heeft een duidelijke en precieze levensles. Deze les moet niet letterlijk worden genomen, maar symbolisch. In het verhaal van Roodkapje zien we een wolf die de hoofdpersoon probeert te lokken met zijn duivelse plannen omdat hij honger heeft. In het verhaal is de wolf gekleed in schaapskleren.

Misschien heb je de uitdrukking "Hij/zij is een wolf in schaapskleren" eerder gehoord. Wat het betekent is dat het onderwerp van gesprek niet is wat het lijkt. Dit verhaal leert ons slim te zijn en onder de oppervlakte te kijken als we iemand leren kennen. Niet iedereen is wat ze lijken.


3. Rapunzel

Wat dacht je van deze voor een levensles. Dit klassieke sprookje laat ons zien hoe we onze vindingrijkheid kunnen gebruiken. In het verhaal zit Rapunzel, vast in de toren. Ze gebruikt haar lange lokken als een manier om veilig naar beneden te klimmen. Hoewel dit verhaal nogal fantastisch van aard is, leert het ons een waardevolle les voor de moderne tijd.

Wanneer we denken dat er geen uitweg is uit een situatie vanwege het gebrek aan tools of ideeën, gebeurt er soms iets magisch in onze hersenen. We bedenken vaak een onconventionele manier om het probleem op te lossen. Dit leert ons creatief te zijn en buiten de kaders te denken om te overleven of simpelweg een probleem op te lossen.


4. De drie biggetjes

De meeste kinderen en volwassenen kennen het verhaal over de 3 biggetjes. Welnu, toch kennen ze misschien niet de verborgen levensles die uit dit verhaal is afgeleid. Een les die uit dit verhaal kan worden getrokken, gaat over luiheid. Zoals het verhaal gaat, bouwen drie biggetjes elk één huis. Een van deze huizen is gebouwd van baksteen, één van hout en één van stro. Klinkt dat niet productief?

Hier komt het trauma. De grote boze wolf kwam om de varkens op te eten, en dus besloot hij om "hijg ... hijg .... en pof en ...dan ... hun huizen neer te blazen". Hij was succesvol met alle huizen behalve één en je kunt het lot van die twee varkens wel raden. Welnu, het derde varken dat zijn huis van baksteen bouwde, werd gered omdat zijn huis veel steviger was. De les uit dit verhaal is dat als je lui bent en besluit om gebruik te maken van al te gemakkelijke wegen, goedkopere materialen te gebruiken en gewoon niet goed werk levert, raad eens? Dat gaat natuurlijk niet goed.


5. Repelsteeltje

Dit is één van de vreemdste klassieke sprookjes die er zijn. Wat dit verhaal leert, is dat niemand overhaaste beslissingen mag nemen over serieuze zaken. Hoewel de informatie en wat je ziet er misschien goed uitziet, kan deze vol zitten met leugens en misvattingen. Ook zou je op een dag kunnen beseffen dat je meer hebt afgebeten dan je zou kunnen kauwen ... figuurlijk natuurlijk.

Dit is hoe het verhaal gaat: de molenaar, die indruk wilde maken op de koning, beloofde hem dat zijn dochter stro tot goud kon spinnen. Dus zette de koning de molenaarsdochter gevangen en zei: "Als je al het stro om je heen niet in goud kunt spinnen, dan zul je sterven".

Repelsteeltje verscheen en vertelde het meisje dat hij het stro tegen een prijs tot goud kon spinnen. Een keer deed hij het, en ze gaf hem haar ketting, twee keer deed hij het en ze gaf hem haar ring, maar de derde keer vroeg hij om iets meer ... haar eerstgeboren kind. Ze tekende snel een overeenkomst, maar toen ze haar kind kreeg, kon ze het contract niet nakomen ... en dus verandert het verhaal van koers. Ze wordt uiteindelijk bevrijd van haar banden door de naam van Repelsteeltje te raden. Oef, dat had veel erger kunnen zijn. Denk twee keer na voordat je handelt. 


6. De kleine zeemeermin

Nu heb je misschien alleen de film van deze gezien, maar het is compleet anders dan het originele verhaal. Een van de eerste versies van dit verhaal laat ons zien dat wat we ook doen, hoe we eruitzien of onze talenten, we misschien nooit de wens van ons hart kunnen bevredigen. In tegenstelling tot het gelukkige einde van de film, met de zeemeermin die met de prins trouwt, laat het verhaal ons verdrietig achter voor de kleine zeemeermin. In het verhaal verlaat ze het water, haar familie, en geeft zelfs haar vaardigheid om te zingen op, gewoon om bij de man te zijn van wie ze houdt. Helaas is de kleine zeemeermin er getuige van dat dezelfde man met iemand anders trouwt. Ze werpt zich terug in de zee ... daar laat ik het bij. Dus zie je, zelfs als je van iemand houdt met alles wat je hebt, kun je ze niet van je laten houden als ze je gevoelens niet delen. 

Klassieke sprookjes zijn krachtige waarheid is dat klassieke sprookjes van ons betere mensen maken. Ze helpen ons om veerkrachtig, vriendelijk en zelfs intelligenter te worden. Het lezen van deze verhalen was misschien vermakelijk in de kindertijd, maar nu zijn ze zoveel meer. Als je ooit de behoefte voelt om geïnspireerd en gemotiveerd te worden, probeer dan een klassiek sprookje te lezen. Het zal je misschien verbazen hoe goed ze werken.

Bron: https://www.learning-mind.com/

6 opmerkingen:

  1. Dit is een mooie uitgebreide uitleg maar toch maak ik me zorgen over de kinderen die hiermee op groeien. (Geintje)
    Dit is waarom... https://rebbeltjes.blogspot.com/2019/07/oma-bezorgd.html
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wilde het gewoon even delen...was al oud maar past hier wel bij ;)
      Groetjes

      Verwijderen
  2. sprookjes, wat heb ik die gelezen toen ik jong was
    ik ken ze allemaal
    -Een @->- voor jou.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat heb ik dan al vroeg wijze lessen gehad. Daarom ben ik nu zo slim . ;-)

    Love as Always
    Dimario

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, daarom is het ook belangrijk om kinderen bekend te maken met sprookjes. Omdat er zo'n diepe betekenis in zit. Het zijn gewoon pure levenslessen verpakt in een verhaal. Soms mooi, soms gruwelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goed om eens stil te staan bij de diepere betekenis van sprookjes. En ook om er bij na te denken hoe Walt Disney ze heeft bewerkt....

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter