vrijdag 13 augustus 2021

Een epicurist en een stoïcijn



Een epicurist en een stoïcijn gaan een bar binnen. De levensgenieter vraagt ​​naar de wijnkaart en bestelt de duurste fles champagne.

‘Waarom niet?’ zegt hij. ‘Het leven draait
om het ervaren van plezier’.

De stoïcijn schuwt de kosten en bestelt een frisdrank. Hij zegt hem zich te gedragen. ‘Mensen verhongeren in de wereld.
Je moet aan anderen denken.’

Welke heeft het geheim van geluk vraag ik me af? Zou je liever leven als een epicurist of als een stoïcijn? Je weet misschien dat als het gaat om een ​​keuze tussen epicurisme versus stoïcisme, het een goed idee is. Het ervaren van de geneugten van het leven is zeker de weg naar geluk. Zonder de geneugten te gaan maakt ons niet gelukkig. Of doet het dat?

Het blijkt dat een gelukkig leven niet zo eenvoudig is. Om erachter te komen welke werkt, moeten we de verschillen (en overeenkomsten) tussen epicurisme en stoïcisme onderzoeken.

Je bent misschien bekend met epicurisme en stoïcisme. Misschien weet je op basis van je kennis van de twee filosofieën welke aanpak je zou kiezen.

Epicurisme wordt immers geassocieerd met comfort, luxe en een fijn leven. Aan de andere kant heeft het stoïcisme betrekking op ontberingen, zonder gaan en meegaandheid.

Ik vermoed dat als het een keuze was tussen epicurisme versus stoïcisme, de meeste mensen het eerste zouden kiezen. Maar misschien vind je het interessant om te horen dat deze twee filosofieën toch niet zo verschillend zijn.

Op het eerste gezicht lijkt het erop dat hun benaderingen van geluk complete tegenpolen zijn. Epicuristen streven naar plezier, terwijl stoïcijnen plichtsbesef hebben.

Dit is echter al te veel eenvoudige uitleg. Beide filosofieën beschouwen een gelukkig leven als het einddoel. Ze pakken het alleen net iets anders aan.

In feite geloven epicuristen dat een bescheiden leven mentale en fysieke pijn zal vermijden. En stoïcijnen geloven in een deugdzaam leven en dat niet alles onder onze controle is.
Laten we eerst naar het epicurisme kijken.

Wat is epicurische filosofie?

'Alles met mate - Geniet van de
eenvoudige geneugten van het leven.'

De Griekse filosoof Epicurus (341-270 v.Chr.) stichtte de epicurische filosofie rond 307 v.Chr. Epicurus vestigde zijn school in een afgesloten gebied dat bekend staat als 'The Garden', waar vrouwen werden toegelaten (in die tijd ongehoord).

Het fundamentele principe van epicurisme is dat om een ​​gelukkig leven te bereiken, men op zoek moet gaan naar bescheiden genoegens. Het doel is om een ​​staat van aponie (afwezigheid van fysieke pijn) en ataraxie (afwezigheid van mentale pijn) te bereiken.

Alleen wanneer we een leven leiden zonder enige vorm van pijn, kunnen we een staat van rust bereiken. De enige manier om in rust te leven was door een eenvoudig leven te leiden, met eenvoudige verlangens.

Epicurus identificeerde drie soorten verlangens:

Natuurlijk en noodzakelijk: warm, kleding, voedsel en water.
Natuurlijk maar niet noodzakelijk: duur eten en drinken, seks.
Niet natuurlijk en niet noodzakelijk: rijkdom, roem, politieke macht.

We moeten ons concentreren op het vervullen van natuurlijke en noodzakelijke verlangens en degenen die niet natuurlijk of noodzakelijk zijn, beperken.

In plaats van deze onnatuurlijke of onnodige verlangens na te jagen, betoogde Epicurus dat genoegens te behalen waren in het volgende:


Kennis
Vriendschap
Deugd
Matigheid

Hoe modern epicurisme te beoefenen?

Leef het leven met mate

Epicurische filosofie is om met mate te leven. Leef geen leven van luxe of excessen. Je hebt geen upgrade naar de nieuwste smartphone of HDTV nodig om geluk te vinden.

Evenzo, als je altijd uit eten gaat in de beste restaurants en de duurste wijn drinkt, zal je nooit luxe leren waarderen. We moeten het gewone ervaren, zodat het buitengewone opvalt.

Wees tevreden met de eenvoudige geneugten van het leven

Epicuristen geloven dat meer willen de weg is naar pijn en angst. De manier om rust te krijgen is door in ‘vrolijke armoede’ te leven en verlangens te beperken.

Levensgenieters zijn ervan overtuigd dat als je niet dankbaar bent voor wat je hebt, je altijd op zoek zult zijn naar iets beters. Stop met streven naar de dingen die je niet hebt en geniet van de dingen die je wel hebt.

Ontwikkel vriendschappen

"Eten en drinken zonder vrienden
is het verslinden zoals de leeuw en de wolf." –
Epicurus

Epicurus hechtte veel belang aan het cultiveren van vriendschappen. Het hebben van loyale vrienden maakt ons gelukkig. Weten dat we een sterk ondersteunend netwerk om ons heen hebben, is geruststellend.

Mensen zijn sociale wezens. We zijn niet goed in isolement. We hunkeren naar de aanraking of het gesprek van een ander. Maar niet zomaar iemand. We gedijen goed bij mensen die van ons houden en om ons geven.

Wat is stoïcijnse filosofie?

"God geef mij sereniteit om de dingen te accepteren die ik niet kan veranderen, moed om de dingen te veranderen die ik kan, en wijsheid om het verschil te zien." – Rev. Karl Paul Reinhold Niebuhr

Het sereniteitsgebed is een perfect voorbeeld van de stoïcijnse filosofie. Stoïcijnen geloven dat er dingen zijn die we kunnen beheersen en dingen die buiten onze controle liggen. Dit is hetzelfde als de theorie van Locus of Control. We bereiken geluk als we dankbaar zijn voor de dingen die we kunnen beheersen en stoppen met ons zorgen te maken over wat we niet kunnen.

Stoïcisme is een filosofie gesticht in de 3e eeuw. In plaats van les te geven in een verborgen tuin, begon het stoïcisme op de drukke open markten van Athene.

Stoïcijnen geloven dat de weg naar eudaimonia (geluk) is om te waarderen wat we hebben, niet wat we in de toekomst willen. Wat we nu hebben, was immers ooit gewenst.

Volgens de stoïcijnen is geluk niet het nastreven van plezier, noch is het het vermijden van pijn. Het bezitten of verlangen naar rijkdom of materiële dingen is geen belemmering voor een gelukkig leven. Het is wat we met deze dingen doen als we ze eenmaal hebben verworven.

Voor stoïcijnen is geluk mogelijk door het volgende te cultiveren:

Wijsheid
Moed
gerechtigheid
Matigheid

Wat de stoïcijnen betreft, zal een deugdzaam leven
leiden tot een gelukkig leven.

Hoe modern stoïcisme te beoefenen?

1 Wees dankbaar voor wat je hebt door in het moment te leven

Stoïcijnen hebben een soortgelijk geloof als epicuristen met betrekking tot verlangen. Stoïcijnen delen een houding van 'wees dankbaar voor wat je hebt', maar ze pleiten niet voor leven in armoede.

Stoïcijnen zijn niet tegen een persoon die een beter leven verlangt, of meer materiële dingen, of rijkdom vergaart, zolang deze dingen maar goed voor anderen worden gebruikt.

2. Toon bij voorbeeld

“Verspil geen tijd meer met ruzie maken over wat een goede man zou moeten zijn. Wees er één." – Marcus Aurelius

Stoïcijnen beweren dat praten niet goed is, je zou het moeten doen. Bewonder niet alleen goede mensen of steun goede mensen, wees zelf ook een goed mens. Leef een deugdzaam leven.

3. Wat je niet doodt, maakt je sterker

Stoïcijnen geloven niet in het vermijden van pijn, ze pleiten juist voor het tegenovergestelde. Dit is waarschijnlijk waar de misvatting van het woord stoïcisme vandaan komt.
In het licht van ongeluk of tegenspoed adviseren stoïcijnen dit als een leerervaring te gebruiken. Ongelukken zijn kansen omdat het uitdagingen zijn die moeten worden overwonnen. Tegenslagen zijn karaktervorming en dienen alleen om ons op de lange termijn sterker te maken.

Vertaald uit het Engels
https://www.learning-mind.com

3 opmerkingen:

  1. Gewoon tevreden zijn met wat je hebt en kan veroorloven is meer dan genoeg.
    Een tevreden mens dus...toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik leef al een tijdje zo duurzaam mogelijk. Hierdoor doe ik dingen niet meer die anderen nog heel gewoon vinden. Door zo 'simpel' te leven heb ik ervaren daar enorm veel geluk uit te halen. En, als we straks allemaal moeten veranderen heb ik het al gehad :) Goed stuk om te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik hoef niet veel te hebben om gelukkig te zijn
    als je er al jaren alleen voor staat weet je wel wat je gelukkig maakt
    .Ik wens je een warm en tof weekend en hier is een @->- voor jou.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter